MENERAPKAN POLA HIDUP SEHAT MENURUT AJARAN PENA INSPIRASI

Authors

  • Riska Banga’ Sulu’ FKIP Universitas Klabat
  • Juwinner Dedy Kasingku FKIP Universitas Klabat

DOI:

https://doi.org/10.23969/jp.v9i3.18239

Keywords:

Healthy lifestyle, health, physics, mental

Abstract

Physical and mental health are important aspects for humans. This study informs various factors that affect health, such as diet, exercise, water consumption, sun exposure, protection from food and drinks, clean air, adequate rest, and belief in God. Through a literature study approach using a descriptive qualitative method, data collected from various journals and health-related literature were then studied. The results of the study show that living a healthy lifestyle, which includes a balanced diet, regular exercise, and adequate water consumption, plays an important role in improving quality of life. Adequate sun exposure and protection from food and drinks also contribute to maintaining health. Clean air and adequate rest support the body in functioning optimally, while belief in God provides significant emotional and spiritual support. The combination of all these factors not only improves overall well-being but also protects against various disease risks.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Dianisa, G., Herlambang, H., Kusdiyah, E., Tarawifa, S., & Suzan, R. (2022). Hubungan Pengetahuan Tentang Manfaat Sinar Matahari Dengan Kadar Vitamin D Pada Wanita Usia Subur Di Rumah Sakit Mitra Kota Jambi. Electronic Journal Scientific of Environmental Health And Disease, 3(1), 01–07. https://doi.org/10.22437/esehad.v3i1.20278

Doni. (2013). Hubungan Antara Iman Kristen dan Kesehatan Tubuh. http://gnibot.blogspot.com

Fadhli, D. R. (2022). Makanan Sehat. https://www.halodoc.com/kesehatan/makanan-sehat.

Goni, N., Lumingkewas, E. M., & Kasingku, J. D. (2023). Membangun Generasi Sehat: Pendidikan Terintegrasi yang Menggabungkan Nilai Firman dan Pengetahuan Tentang Makanan. Journal on Education, 6(1), 4349-4360.

Kasingku, J. D. (2023). The Role of Healthy Food to Improve the Physical and Spiritual Health of Students. JUPE: Jurnal Pendidikan Mandala, 8(3), 853-859.

Kasingku, J. D., & Lumoindong, B. (2023). Peran Penting Pendidikan Lewat Makanan Bergizi dalam Meningkatkan Kesadaran Masyarakat akan Kesehatan Tubuh dan Pikiran: Studi Literatur. Journal on Education, 5(4), 16071-16080.

Kemenkes. (2018). Hidup Sehat. https://ayosehat.kemkes.go.id/hidup-sehat

Kurniawati, D. R. (2022). Fungsi Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. Kemenkes Ditjen Yankes. https://yankes.kemkes.go.id/view_artikel/1867/fungsi-pangan-dan-gizi-untuk-kesehatan

LPPM Stikes Hang Tuah Pekanbaru. (2012). ( Masih ) Masalah Kesehatan Masyarakat di Indonesia. Jurnal Kesehatan Komunitas, 1(4), 170.

Miko, A., & Pratiwi, M. (2017). Hubungan Pola Makan dan Aktivitas Fisik dengan Kejadian Obesitas Mahasiswa Politeknik Kesehatan Kemenkes Aceh. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 2(1), 1. https://doi.org/10.30867/action.v2i1.29

Sodik, M. L. P. A. (2018). Fast food, junk food dan dampaknya bagi kesehatan. Https://Osf.Io/9Xtc8, 3(Oktober), 1–47.

Nuramdani, M., & Putrikrislia, U. P. (2022). 7 Tips Pola Makan Sehat Bergizi dan Seimbang. 2021.

Pamelia, I. (2018). Fast Food Consumption Behavior in Adolescent and ITS Impact for Health. Jurnal IKESMA, 14(2), 144–153.

Puji, A. (2023). Pentingnya Waktu Istirahat untuk Kesehatan Tubuh. Hallosehat. https://hellosehat.com/sehat/informasi-kesehatan/waktu-istirahat/

Sary, H. N. (2019). Penting, Ini 8 Fungsi Air bagi Tubuh Anda. Klikdokter. https://www.klikdokter.com/info-sehat/kesehatan-umum/penting-ini-8-fungsi-air-bagi-tubuh-anda

Statistik Kesehatan. (2019). Statistik Kesehatan 2019. Badan Pusat Statistik.

Sukardi, J., & Hutagalung, S. (2024). Analisis Pemahaman Pola Hidup Sehat Sebagai Sarana Penginjilan di Jemaat Sion Student Hill Side Airmadidi Josua Sukardi 1 , Stimson Hutagalung 2 1. 10(April), 115–126.

Sumintarsih. (2008). Pola Hidup Sehat. https://eprints.uny.ac.id/9234/3/BAB 2 - 10604227261.pdf

Tanjung, N. U., Amira, A. P., Muthmainah, N., & Rahma, S. (2022). Junk Food dan Kaitannya dengan Kejadian Gizi Lebih Pada Remaja. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat : Media Komunikasi Komunitas Kesehatan Masyarakat, 14(3), 133–140. https://doi.org/10.52022/jikm.v14i3.343

Tobelo, C. D., Malonda, N. S., & Amisi, M. D. (2021). Gambaran pola makan pada mahasiswa semester vi fakultas kesehatan masyarakat Universitas Sam Ratulangi Selama Masa Pandemi Covid-19. Kesmas, 10(2).

White, E. G. (1905). Kesalahan dalam Pendidikan. In Seruan Khidmat (p. 78.1).

White, E. G. (1926a). Membina Pola Makan dan Diet. https://egwwritings.org/read?panels=p12871.2841(12871.2840)&index=0

White, E. G. (1926b). Mengapa harus Mengadakan Reformasi. In Membina Pola Makan dan Diet (p. 24.1).

White, E. G. (1938a). Bagaimana Caranya Menyatakan Prinsip Reformasi Kesehatan. In Membina Pola Makan dan Diet (p. 454.2).

White, E. G. (1938b). Mengapa Harus Mengadakan Reformasi. In Membina Pola Makan dan Diet (p. 18.2). https://egwwritings.org/read?panels=p12871.77(12871.81)&index=0

White, E. G. (1938c). sari buah-buahan murni. In Membina Pola Makan dan Diet (p. 427.4).

White, E. G. (2005). Membina Pola Makan dan Diet. Indonesia Publishing House.

Downloads

Published

2024-09-03