PENDAMPINGAN UMKM KKN XVI UNISNU JEPARA TERHADAP PENINGKATAN KUALITAS RASA DAN DIVERSIFIKASI VARIAN PADA MITRA KRIPIK SINGKONG DESA DAMARJATI
DOI:
https://doi.org/10.23969/jp.v9i1.12818Keywords:
UMKM, cassava chips, taste qualityAbstract
The quality of the taste of cassava chips is a quality that has an important role in shaping consumer satisfaction, besides that it is also closely related to creating profits for the company. The problems that occurred in the research carried out by KKN XVI Unisnu Jepara on Aldijaya partners in Damarjati village were 1). The way to make cassava chips tends to be manual, 2). Only has original flavor variants and tends to only have one flavor, 3). Packaging that only uses wax, 4). Product marketing is only carried out by entrusting it to other sales locations and not using social media as a product marketing aid. This research uses a qualitative case study approach. The qualitative method is a method that uses special studies regarding lessons that cannot be tested quantitatively or statistically, namely through a participatory approach used with community involvement in all phases of the process. It is hoped that using this method can dig up existing information on MSME actors, namely Aldi Jaya Cassava Chips in Damarjati Village, Kalinyamatan District, Jepara. Unisnu Jepara.Downloads
References
Aida, N., Ciptawaty, U., Gunarto, T., & Aini, S. (2021). Analisis Dampak Penanaman Modal Asing Dan Tenaga Kerja Asing Tiongkok terhadap Perekonomian Indonesia. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 10(3), 159–167. https://doi.org/10.23960/jep.v10i3.301
Dilasari, E. M., Yosita, G., & Sanjaya, V. F. (2022). Pengaruh Cita Rasa Dan Promosi Melalui Media Sosial Terhadap Keputusan Pembelian Konsumen Kopi Janji Jiwa Bandar Lampung. REVENUE: Jurnal Manajemen Bisnis Islam, 3(1), 25–42. https://doi.org/10.24042/revenue.v3i1.10448
Erdi1, E., & Haryanti, D. (2022). Pengaruh Kualitas Bahan Baku Dan Proses Produksi Terhadap Kualitas Produk Di Pt Karawang Foods Lestari. Ikraith-Ekonomika, 6(1), 199–206. https://doi.org/10.37817/ikraith-ekonomika.v6i1.2482
Kriswibowo, A. (n.d.). PROSIDING KONFERENSI NASIONAL ADMINISTRASI NEGARA SINAGARA 2020.
Pendahuluan, B. A. B. (2015). No Title. 1–5.
Perusahaan, P. C., Produk, K., & Cita, D. A. N. (2021). Pengaruh citra perusahaan, kualitas produk dan cita rasa terhadap kepuasan pelanggan. 164–171.
Riset, P., Inovasi, D. A. N., & Masyarakat, P. (2022). Pkm pengembangan produk lokal singkong menjadi keripik singkong rasa balado khas desa petanang program mbkm kkn tematik. 2(1), 11–19.
Subali Patma, T., Malang, P. N., Muslim, S., Negeri, P., & Fauziah, M. (2021). Pemberdayaan Umkm Melalui Legalitas Usaha. Prosiding Seminar Nasional Fakultas Ekonomi Untidar 2021, 1(1), 246–249.
Tamaya, A. C., Darmanto, Y. S., & Anggo, A. D. (2020). Karakteristik Penyedap Rasa Dari Air Rebusan Pada Jenis Ikan Yang Berbeda Dengan Penambahan Tepung Maizena. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 2(2), 13–21. https://doi.org/10.14710/jitpi.2020.9636
Tanjung, Dr. H. (n.d.). 964-1415-1-PB.
Harsita, P. A., & Amam, A. (2019). Analisis Sikap Konsumen Terhadap Atribut Produk Olahan Singkong. Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 3(1), 19–27. https://doi.org/10.14710/agrisocionomics.v3i1.2469
Nusa, M. I., MD, M., & Hakim, F. A. (2019). Identifikasi Mutu Fisik Kimia Dan Organoleptik Penambahan Ekstrak Jahe (Zingiber officinale) Pada Pembuatan Es Krim Sari Kacang Hijau (Phaseolus Radiatus L.). Agrintech: Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 2(2), 47–51. https://doi.org/10.30596/agrintech.v2i2.3433
Shinta Heru Satoto. (2009). Strategi Diversifikasi Terhadap Kinerja Perusahaan. Jurnal Keuangan Dan Perbankan, 13(2), 280–287.
Sumardiono, S., Jos, B., Aryanti, N., Suherman, S., Wardani, D. H., & Pudjihastuti, I. (2020). Pengaruh Metode Penggorengan terhadap Kualitas Fisik Jajanan Mie Kriuk. Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat UNDIP 2020, 1(1), 137–140. https://proceedings.undip.ac.id/index.php/semnasppm2019/article/view/82
Harsita, P. A., & Amam, A. (2019). Analisis Sikap Konsumen Terhadap Atribut Produk Olahan Singkong. Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 3(1), 19–27. https://doi.org/10.14710/agrisocionomics.v3i1.2469
Nusa, M. I., MD, M., & Hakim, F. A. (2019). Identifikasi Mutu Fisik Kimia Dan Organoleptik Penambahan Ekstrak Jahe (Zingiber officinale) Pada Pembuatan Es Krim Sari Kacang Hijau (Phaseolus Radiatus L.). Agrintech: Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 2(2), 47–51. https://doi.org/10.30596/agrintech.v2i2.3433
Shinta Heru Satoto. (2009). Strategi Diversifikasi Terhadap Kinerja Perusahaan. Jurnal Keuangan Dan Perbankan, 13(2), 280–287.
Sumardiono, S., Jos, B., Aryanti, N., Suherman, S., Wardani, D. H., & Pudjihastuti, I. (2020). Pengaruh Metode Penggorengan terhadap Kualitas Fisik Jajanan Mie Kriuk. Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat UNDIP 2020, 1(1), 137–140. https://proceedings.undip.ac.id/index.php/semnasppm2019/article/view/82
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Pendas : Jurnal Ilmiah Pendidikan Dasar

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.