COMMUNITY EMPOWERMENT PLAN IN OVERCOMING MALNUTRITION

Authors

  • Willya Achmad Universitas Pasundan

DOI:

https://doi.org/10.23969/sampurasun.v9i1.7523

Keywords:

Planning, Community Empowerment, Malnutrition, Toddlers

Abstract

Malnutrition status in children is an important thing that must be known by every parent and malnutrition can affect children's brain development. Malnutrition status includes chronic nutritional problems caused by many factors such as socioeconomic conditions, maternal nutrition during pregnancy, illness in infants, and lack of nutritional intake in infants. To overcome this, the active role of the community is needed through a community empowerment plan. This study aims to investigate community empowerment plans in tackling malnutrition. This research will use qualitative methods with descriptive analysis. This research will also examine documents related to community empowerment programs in tackling malnutrition. The results of this study are expected to provide recommendations for related parties in the development of community empowerment programs that are more effective in tackling malnutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aidha, Z. (2017). Analisis implementasi pemberdayaan masyarakat dalam strategi promosi Kesehatan dan pengaruhnya terhadap partisipasi masyarakat dalam pencegahan gizi buruk pada balita di kecamatan Helvetia Medan. JUMANTIK (Jurnal Ilmiah Penelitian Kesehatan), 2(2), 31-41.

Anisa, A. F., Darozat, A., Aliyudin, A., Maharani, A., Fauzan, A. I., Fahmi, B. A., ... & Hamim, E. A. (2019). Permasalahan Gizi Masyarakat Dan Upaya Perbaikannya. agroteknologi.

Arikunto, S. (2010). Metode peneltian. Jakarta: Rineka Cipta, 173.

Astuti, D. D., Adriani, R. B., & Handayani, T. W. (2020). Pemberdayaan masyarakat dalam rangka stop generasi stunting. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(2), 156-162.

Baihaki, E. S. (2017). Gizi buruk dalam perspektif Islam: Respon teologis terhadap persoalan gizi buruk. SHAHIH: Journal of Islamicate Multidisciplinary, 2(2).

Bili, A., Jutomo, L., & Boeky, D. L. (2020). Faktor Risiko Kejadian Gizi Kurang pada Anak Balita di Puskesmas Palla Kabupaten Sumba Barat Daya. Media Kesehatan Masyarakat, 2(2), 33-41.

Febrianti, D., & Suprojo, A. (2019). Analisis dampak wisata terhadap pemberdayaan Masyarakat. Jurnal Ilmu Sosial dan Ilmu Politik (JISIP), 8(3), 75-82.

Furtuna, D. K. (2012). SITUASI KESEHATAN MASYARAKAT DI INDONESIA. Journal Ilmu Sosial, Politik dan Pemerintahan, 1(1), 1-6.

Handayani, R. (2017). Faktor-faktor yang berhubungan dengan status gizi pada anak balita. Jurnal Endurance, 2(2), 217-224.

Hardiansyah, M., & Supariasa, I. (2017). Ilmu gizi teori dan aplikasi (Nutrition theory and application). Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.

Illahi, R. K. (2017). Hubungan pendapatan keluarga, berat lahir, dan panjang lahir dengan kejadian stunting balita 24-59 bulan di Bangkalan. Jurnal manajemen kesehatan yayasan RS. Dr. Soetomo, 3(1), 1-7.

Kusriadi. (2010). Analisa Faktor Risiko Yang Mempengaruhi Kejadian Gizi Kurang Pada Balita di Provinsi Nusa Tenggara Barat. Bogor: IPB Press.

Lesnussa, J. U. (2019). Evaluasi Pemberdayaan Masyarakat Di Negeri Halong Baguala Ambon. Jurnal Sosio Sains, 5(2), 91-107.

Moleong, L. J. (2014). Metode penelitian kualitatif edisi revisi. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.

Nency, Y., & Arifin, M. T. (2005). Gizi Buruk, Ancaman Generasi yang Hilang. Inovasi, 5, 61-64.

Noor, M. (2011). Pemberdayaan masyarakat. CIVIS: Jurnal Ilmiah Ilmu Sosial dan Pendidikan Kewarganegaraan, 1(2).

Rahmawati, N. F., Fajar, N. A., & Idris, H. (2020). Faktor sosial, ekonomi, dan pemanfaatan posyandu dengan kejadian stunting balita keluarga miskin penerima PKH di Palembang. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 17(1), 23.

Renyoet, B. S. (2013). Hubungan pola asuh dengan kejadian stunting anak usia 6-23 bulan di wilayah pesisir kecamatan tallo kota makassar (Doctoral dissertation, Universitas Hassanuddin).

Ruaida, N. (2018). Gerakan 1000 hari Pertama Kehidupan Mencegah Terjadinya Stunting (Gizi Pendek) di Indonesia. Global Health Science, 3(2), 139-151.

Rudiyanto, W., Sari, R. D. P., & Sutarto, S. (2021). Pemberdayaan Masyarakat untuk Perbaikan Gizi Balita di Desa Karang Anyar Kecamatan Jati Agung Kabupaten Lampung Selatan. JPM (Jurnal Pengabdian Masyakat) Ruwa Jurai, 6(1), 117-121.

Siswanti, A. D., Muadi, S., & Chawa, A. F. (2016). Peran pendampingan dalam program pemberdayaan masyarakat (studi pada program pendampingan keluarga balita gizi buruk di kecamatan semampir kota surabaya). Wacana Journal of Social and Humanity Studies, 19(3).

Sugiyono, P. (2011). Metodologi penelitian kuantitatif kualitatif dan R&D. Alpabeta, Bandung, 62-70.

Tridiyawati, F., & Handoko, A. A. R. (2019). Hubungan antara status sosial ekonomi dan pengetahuan ibu dengan kejadian gizi kurang pada balita. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 8(01), 20-24.

Downloads

Published

2023-06-30